23948sdkhjf

Svävande vindkraftverk en realitet om två år

En kraftig vind som blåser hela tiden – det är drömmen för den som äger ett vindkraftverk. Drömmen kan bli sann om två år när kanadensiska Magenn Power har färdigutvecklat en vindturbin som svävar 300 meter uppe i luften.
Kanadensiska Magenn Power utvecklar en vindturbin som svävar 300 meter uppe i luften och på det sätten utnyttjar den kraftiga och stabila vind som blåser i högre luftlag. Bolagets utvecklingschef förväntar att produkten är färdig om cirka två år.

Provmodellen av den svävande vindturbinen är stor som ett hus och producerar omkring 200 KW-timmar. Den är naglad vid jorden med kopparwirar som också transporterar ned strömmen.

Den största fördelen med svävande vinturbiner är att den kraftiga och stabila vinden uppe i 300 meters höjd producerar konstant energi - motsatt land- och havsvindkraftverk som är mer beroende av vädergudarnas nycker. En svävande vindturbin kan dessutom sättas upp praktiskt taget var som helst – i en öken, på Nordpolen eller högt över stadens tak. Den är attraktiv på öde ställen där man typiskt genererar energi från en dieselgenerator.

Utmaningarna är att säkra vindturbinen så den inte sliter sig loss i den starka vinden, samt att inte komma så högt upp att man kommer i vägen för flygtrafiken.

Men Magenn Power är inte ensamma om att se fördelarna med svävande vindturbiner. De amerikanska bolagen Sky Windpower och Makani Power jobbar också på att bli först med den kommersiella svävande vindturbinen.

Källa: Børsen (DK)
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas med ny teknik
De får leta metaller i Bottenviken: "Potentiell skattkista"
Han tilldelas Swerims pris i forskningsstationens minne
Metallnätet – en räddare i nöden vid brand
Stålföretag och studenter i digitaliseringssamarbete
Gretas miljongåva i kampen mot järnmalmsgruva
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.212