23948sdkhjf

Så undviker du mobbning på jobbet

Cirka nio procent av arbetstagarna i Sverige har någon gång blivit mobbade på jobbet. En ny bok från Prevent beskriver vad man som kollega och chef kan göra för att förhindra mobbning.
Undvik mobbning på jobbet är en ny bok från Prevent som beskriver hur kränkande särbehandling i arbetslivet kan motverkas. Den innehåller tips och råd kring hur ett förebyggande arbetsmiljöarbete kan bedrivas.

Som chef gäller det att vara en förebild och ständigt uppträda såsom man själv vill bli bemött, säger Ilona Björk Bovin, socionom och beteendevetare, som skrivit boken.

- Chefen måste tänka på att de faktiskt är normsättare. De anställda gör inte som chefen säger utan som de gör. Därför måste man sätta sig i respekt och tala om vad som gäller på arbetsplatsen. Annars blir man överkörd precis som en förälder kan bli som inte förstår vad som pågår, säger hon.

Eftersom illa hanterade konflikter ofta är en källa till mobbning gäller det att inte låta konflikterna frodas och få fritt spelrum.

- När man väl fått in de här trista sakerna på arbetsplatsen är de oerhört svåra att få bort. Därför gäller det att hela tiden föra diskussioner internt kring den psykosociala arbetsmiljön så att alla blir lika medvetna, säger Ilona Björk Bovin.

Undvik mobbning på jobbet (art 725) kostar 270 kronor exklusive moms och frakt och kan beställas från Prevent på tfn 08-402 02 20, fax 08-402 02 40 eller via www.prevent.se/bokhandel .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078