23948sdkhjf

Saab rustar upp ubåt

Försvars- och säkerhetsföretaget har levererat en av ubåtarna i Gotlandsklass till FMV.
Saab har genomfört en så kallad generalöversyn, vilket innebär en genomgång av all ingående materiel för att säkerställa ubåtens operationella tillgänglighet. Dessutom har ubåtens befintliga system uppdaterats och nya har installerats för att tillföra ytterligare förmågor.

– Vi jobbar kontinuerligt med uppgraderingar av den befintliga ubåtsflottan. Nästa generations ubåt, A26 som Saab Kockums nu producerar för den svenska marinen, är framtidssäkrad genom en design som medger snabbare och enklare uppgraderingar, säger Gunnar Wieslander, chef för affärsenheten Saab Kockums, i ett pressmeddelande.

Uppmärksammad farkost
Den aktuella ubåten är en av tre som ingår i Gotlandsklassen, (HMS Gotland, HMS Uppland och HMS Halland) och som levererades till den svenska marinen i slutet av 1990-talet. Denna ubåtsklass skapade internationell uppmärksamhet då HMS Halland år 2000 genomförde övningar i Medelhavet tillsammans med franska, spanska och amerikanska marina förband. Något som sedan ledde till att HMS Gotland under två år (2005-2007) samövade med US Navy i San Diego, Kalifornien.

Generalöversyn och systemuppgradering är viktiga delar av Saab Kockums verksamhet. Närmast ska en ubåt i den svenska marinens Gotlandsklass halvtidsmodifieras med omfattande uppgraderingar för att möta framtidens krav.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079