23948sdkhjf

Fler områden pekas ut för vindkraft

Nya riksintresseområden för vindbruk möjliggör 20 TWh el från vindkraft. Goda vindförhållanden i främst södra Sveriges och Norrlands inland gör att Energimyndigheten anger fler områden av riksintresse för vindbruk.
Riksintresseområdena utgör nu cirka 2 procent av Sveriges yta. Ytan motsvarar en elproduktion på 20 TWh per år, vilket räcker till nästan all hushållsel för svenska hushåll. Därtill anges även riksintressen till havs, i svensk ekonomisk zon.

De nya områdena för vindbruk är ett resultat av en översyn av tidigare riksintresseområden. En kartläggning av vindförhållanden har visat på större möjligheter till vindkraftetablering än vad som tidigare var känt.

- De nya områdena av riksintresse för vindbruk visar att en utbyggnad av svensk vindkraft är möjlig, inte bara längs kusterna utan också inne i landet. Det är viktigt för att uppnå EUs mål för förnybar energi till år 2020, framhåller generaldirektör Tomas Kåberger.

- Det behövs en utbyggnad på platser också utanför dessa områden, betonar Tomas Kåberger.

För att få reda på var riksintresseområdena finns tillhandahåller Energimyndigheten från och med idag en sökbar karttjänst på myndighetens webbplats.

- Vi vill underlätta för de personer som vill söka fram vindförhållanden, riksintressen för vindbruk och befintliga verk i ett visst område eller på en särskild plats, berättar verksamhetssamordnaren Fredrik Dahlström.

Fakta om riksintresse för vindbruk
Att ett område är angivet som riksintresse för vindbruk, innebär att Energimyndigheten bedömer området som särskilt lämpligt för elproduktion från vindkraft. Bedömningen görs med hänsyn till bland annat medelvinden i området.

Kommunerna har i uppgift att ta med riksintressena sin översiktsplanering. De ska vara vägledande vid prövning om tillstånd för mark- eller vattenanvändning i ett enskilt fall. Då bedöms också riksintresse för vindbruk mot andra befintliga riksintressen, exempelvis naturvård, kulturminnesvård, rennäring, försvars-maktens intressen, luftfart. Läs mer på www.energimyndigheten.se/vindkraft .

Energimyndigheten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094