23948sdkhjf

Miljardsmäll hotar Electrolux

Efter att GM-affären avbrutits rasar aktien.
General Electric, GE, som äger den amerikanska vitvarujätten GE Appliances, kräver motsvarande 1,5 miljarder kronor i en ersättning av Electrolux för att den tilltänkta affären inte genomförs. Detta har GE rätt till, trots att det är GE som avbryter affären.

— Vi är givetvis besvikna och beklagar GE:s ställningstagande, säger Keith McLoughlin vid en telefonkonferens för medier och investerare.

Förutom ersättningen räknar Electrolux med kostnader för arbetet med den nu avbrutna affären på 580 miljoner kronor under 2015, plus 225 miljoner kronor i finansieringskostnader.

Beskedet chockade marknaden. Electrolux-aktien rasade inledningsvis med över 12 procent på Stockholmsbörsen.

Det är USA:s justitiedepartement som stoppar köpet av General Electrics vitvaruverksamhet som skulle göra Electrolux störst på den nordamerikanska marknaden. Enligt Electrolux har man med förlikningsförslag försökt tillmötesgå krav från USA:s justitiedepartement, men de har inte accepterats. GE har nu valt att avbryta affären.

– Beskedet vi fått (från GE) är att de anser, och det instämmer vi i, att de amerikanska myndigheterna har en väldigt statisk och orealistisk syn på en mycket stark och konkurrensutsatt marknad, säger Keith McLoughlin.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078