23948sdkhjf

Vindkraftvingar ska sprutas ut på rekordtid

Danmark: Högteknologifonden ger stöd på 35 miljoner DKK till världens största tillverkare av vindkraftvingar, LM Glasfiber. Resultatet blir en halvering av produktionstiden.
Utvecklingen av metoder till snabbare produktion av vindkraftvingar får ny energi. LM Glasfiber , världens största tillverkare av vindkraftvingar har just mottagit 35 miljoner DKK i stöd av Högteknologifonden.

Projektets totala budget ligger på 65 miljoner DKK och med stödet på 35 miljoner kan LM Glasfiber i samarbete med Aalborgs Universitet, Risö samt företaget Comfil tor på att produktionstiden på en vinge kan vara halverad om sju år.

Blade King kallar man projektet där ingenjörer jobbar med nya fibermaterial som effektiviserar vingen både under uppläggningen av fibrer i stöpformen och under själva stöpningen, enligt pressmeddelande från LM Glasfiber.

Aalborg Universitet har redan forskat i kompositmaterial till vindkraftindustrin med fokus på vikt och styrka för att ekonomisera det totala vindkraftverket. »I dag står vindkraftenergi för cirka en procent av världens totala elförbrukning. Prognoserna visar på att talen i 2030 kommer att stiga till mellan 10 och 15 procent. Det finns fortfarande stor potential för optimering och förbättring av vår existerande teknologiplattform,« säger vice vd Frank Nielsen, LM Glasfiber .

Stödet till vindkraftprojektet är det näst största ur en fond på totalt 156 miljoner DKK som Högteknologifonden har fördelat på nio projekt.

Källa: Ingeniøren (DK) www.ing.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.142