23948sdkhjf

Svenska företag minskar koldioxidutsläppen

Utsläppshandeln har bidragit till minskade svenska utsläpp inom flera av de branscher som ingår i systemet. Det visar en ny analys av utsläppshandelns effekter på koldioxidutsläppen. Enligt studien har flera företag genomfört åtgärder för att minska utsläppen. Minskningarna är stora främst inom energisektorn och pappers- och massaindustrin.
Slutsatserna om utsläppens utveckling dras efter företagens nyligen avslutade rapportering av utsläppen 2007, det år som var sista året i handelssystemets första handelsperiod (2005–2007).

De rapporterade utsläppen 2007 var de lägsta under perioden, 19,04 miljoner ton. Det innebär att utsläppen inom handelssystemet har minskat med cirka 870 000 ton jämfört med 2006. Utsläppsminskningen är störst inom el- och fjärrvärmesektorn och hos företagen inom massa- och pappersindustrin.

De minskade utsläppen 2007 beror på varmt väder och produktionsförändringar, men också på att handelssystemet påverkar företagen att vidta åtgärder för att minska sina koldioxidutsläpp.

Tilldelningen har överskridit utsläppen med i genomsnitt 2,9 miljoner ton per år under den första handelsperioden.

– Trots överskott av utsläppsrätter har handelssystemet en styrande effekt på utsläppen, konstaterar Lars Westermark, enhetschef vid Naturvårdsverkets klimatpolicyenhet. Det visar att systemet har potential att bidra till kraftiga utsläppsminskningar.

– De tre år som löpt med utsläppshandel inom EU gör att vi står väl rustade inför global handel med utsläppsrätter. Infrastrukturen finns på plats och alla berörda parter vet vad som förväntas av dem, säger Mattias Eriksson, chef för enheten för operativa styrmedel vid Energimyndigheten.

Systemet för handel med utsläppsrätter omfattar en rad energiintensiva industribranscher samt energiföretag. Totalt omfattas cirka 13 000 anläggningar i hela EU. Enligt handelsdirektivet ska berörda företag årligen rapportera sina utsläpp av koldioxid.

Utsläppen för 2007 för samtliga länder och företag finns på Kommissionens webbplats.
En sammanfattning av analysen av företagens utsläpp, mer information om utsläppen för 2007 och överlämnade utsläppsrätter för svenska företag finns tillgängligt från den 15 maj på www.utslappshandel.se .

Källa: Pressmeddelande från Naturvårdsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094