23948sdkhjf

Solpanelstillverkaren Gällivare PhotoVoltaic växer vidare

Solpanelsföretaget GPV i Gällivare nyinvesterar, ökar produktionen med 50 procent och nyanställer ca 30 personer.
Borevinds dotterbolag Gällivare PhotoVoltaic AB, GPV tar första steget i en utbyggnad av produktionskapaciteten mot 60 megawatt. Investeringen på 14 miljoner kronor ger en kapacitetsökning med 50 procent vilket innebär att GPV efter årsskiftet ökat sin kapacitet från 30 till 45 megawatt. Investeringen medför en förbättrad produktionsteknik som innebär ökad verkningsgrad i solpanelerna. Den del av produktionen som hittills hanterats av en lokal underentreprenör kommer under hösten att övertas av GPV, vilket innebär en bättre samordning, kontroll och väsentligt lägre produktionskostnad.

– Investeringen innebär att vi får förbättrad lönsamhet bl.a. genom högre rörelsemarginaler. Vi blir också Sveriges näst största tillverkare av solcellsmoduler efter ScanModule AB som ingår i norska REC-koncernen, säger Owe Linton, styrelseordförande i GPV.

Den nu beslutade fortsatta satsningen i Gällivare innebär investeringar i både maskiner och kringutrustning i befintliga lokaler. Investeringen beräknas vara genomförd under december i år. Marknaden är i stark tillväxt och efterfrågan på GPV’s produkter är mycket stor, vilket gjort att bolaget hittills har haft svårt att möta marknadens behov. Produkterna går i huvudsak på export till Tyskland, sydeuropeiska länder och till viss del till skandinaviska kunder. GPV beräknas under 2008 omsätta 650 miljoner kronor och öka omsättningen under 2009 till 850 miljoner med en förstärk rörelsemarginal.


För ytterligare information kontakta:

Owe Linton, styrelseordförande
0304-435 75
0706-574980

Anders Rabbe, verkställande direktör
0304-435 75

office@borevind.se
www.borevind.se


Om Borevind AB (publ)
Bolaget investerar i förnybar energi och har sitt säte och huvudkontor på Orust. Bolagets drygt 3 100 aktieägare utgörs institutionella ägare, privatpersoner och mindre företag i såväl Sverige som utomlands. Borevind har investerat i vindkraft, solenergi, vågkraft samt bioenergi och äger 21,4 procent i Swedish Energy Transition System AB (Switchpower), 65 procent i Gällivare PhotoVoltaic AB – GPV, 1,6 procent i Rindi Energi AB samt 10 procent i Langlee Wave Power AS. Borevinds aktie handlas på Stock¬holmsbörsens lista NASDAQ OMX First North och Certified Adviser är Thenberg & Kinde Fondkommission AB telefon 031-745 50 00.


Om Gällivare Photovoltaic AB
Gällivare PhotoVoltaic AB grundades 1992 och var den första och är idag en av de största producenterna av solcellspaneler i Skandinavien. GPV och ägs till 65 procent och är dotterbolag till det svenska investmentbolaget Borevind AB (publ) det tyska solenergiföretaget SolarWorld AG äger 35 procent av bolaget . GPV har 70 anställda.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078