23948sdkhjf

Sverige nia i konkurrensligan

Sverige har igen försvarat sin niondeplats bland världens tio mest konkurrenskraftiga länder, detta visar den årliga listan från schweiziska managementskolan IMD.
”Till Sveriges stora konkurrensfördelar hör infrastrukturen och att såväl myndigheter som företag blivit effektivare”, skriver Dagens Industri.

Bland de nordiska länderna är det Danmark som har den flottaste placering och de ligger på en 6:e plats, vilket är ett snäpp sämre än förra året. Norge har också försämrat sin placering och har klättrat upp från en 13:e plats till 15:e, och Finland har fått en bättre placering i år genom att de förbättrat sin 17:e plats till en 15.e.

USA ligger fortfarande i toppen, tätt följt av Singapore och Hongkong som är på andra respektive tredje plats.

IMD varnar för att USA riskerar falla tillbaka på listan, precis som Japan gjorde för 20 år sedan. 1989 ansågs japanerna vara de konkurrenskraftigast i världen, men i dag finns de inte ens med i topp-20.

"Japans kris då, påminner om oron i USA nu. Den följde efter en period av ekonomisk boom och prisöverdrifter på fastighetsmarknaden", skriver IMD-läraren Stéphane Garelli.

De länder som klättrat bäst inom topp-10 är Schweiz som klättrat från sjätte till fjärde plats, Australien från tolfte till sjunde plats och Kanada från tionde till åttonde plats.

Källa: Hallandsposten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063