23948sdkhjf

Råvarukommentar: Medeltidig svaghet på aluminiummarknaden

Skillnaden mellan 3-månaders kontrakt på LME och Shanghai-börsen SHFE, har sedan mitten av februari signalerat om en svaghet på den kinesiska marknaden.
SHFE-kontrakten, som sedan augusti förra året har följt med LME-priserne och periodvis har handlats högre, får se sig passerad med 280 dollars per ton. Hårdare kreditvillkor, förhållandevis stora lager och spekulationer om ändring av exportvillkoren lägger just nu en dämpare på efterfrågan från de kinesiska semifabrikanterna och försvagar den fysiska marknaden.

Det värderas emellertid att svaghetstecknen är av förhållandevis begränsat omfång och varighed. Den kinesiska marknaden växte förra året med 38,5 % och står inte överför en kollaps. En reduktion i efterfrågans tillväxtens på mycket mindre än 30 % är svårt att föreställa sig, och växer efterfrågan med 30 %, betyder det att Kina skal använda 3,5 miljoner ton mer aluminium än i 2007 – en betydlig andel av den globala marknaden som är på ca. 38 miljoner ton.

Kan förlorad produktion kompenseras?
Den lägre tillväxten på nettoeffekten på den globala marknaden är svår at värdera före man känner alla eftervärkningarna av den kinesiska produktionsförlusten. I starten av året stängdes en stor del av Kinas kapacitet på grund av stora snömängder och brist på elektricitet – och bristen på elektricitet är ett tillbakavändande problem for de kinesiska smältverken.

Omedelbart ser efterverkningarna ut till att vara begränsade, och produktionen är i full gång igen. Det illustreras med all tydlighet av att Kina efter fem månader som nettoimportör, igen är nettoexporterande av primäraluminium i marsmånad. Det är inte överraskande når man ser på prisskillnaderna - de kinesiska smältvärken hämtar i ögonblicket speciellt fördelaktiga priser på världsmarknaden.

Källa: Jyske Bank - www.jyskebank.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095