23948sdkhjf

Sverige är fullt med giftiga industrimarker

Länsstyrelserna har utpekat 38 områden i Sverige som skall saneras, och det kommer att kosta 2,7 miljarder kronor. Detta är bare toppen av isberget – totalt finns det 80.000 potentiella områden i landet som är förorenade.
Överst på listan av ”värstingar” hittar vi BT Kemi, Kosta Glasbruk och ån Viskan. De 38 områden som skal saneras i första hand, är områden som både är ett akut hot mot natur och vattentäkter, men också mot de personer som kommer i direkt kontakt med gifterna.

I Ekaområdet i Bengtsfors är man redan i full gång med at sanera – här pågår Sveriges hittills mest omfattande och kostsamma sanering. 1897 startades en fabrik som framställde klor och klorkalk – och trots att fabriken lades ned 1925, finns det massor med gifter kvar i marken, bl.a. uppskattas det till att finnas 16 ton kvicksilver och en rad andra gifter.

”- Vi har ett anslag på 203 miljoner kronor som knappast kommer att räcka. Men om inga nya giftfynd görs ska de förorenade schaktmassorna vara bortfraktade under 2008, sedan ska vi göra en park av området, berättar Bo Tivesten på Bengtsfors kommun.”

Källa: dn.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094