23948sdkhjf

Sveriges enda vätgasbil helt utan utsläpp

Sveriges enda vätgasbil finns nu i Malmö. Bilen är ett led i samarbetet kring nya drivmedel för bilar som E.ON och Malmö stad driver.
- Det känns fantastiskt att köra en bil som enbart släpper ut vatten – trots att den fungerar precis som en vanlig bil, säger Håkan Buskhe, koncernchef för E.ON i Sverige .

- En stor del av Malmös bussar och andra fordon går på gas i dag. Bilar som går på helt ren vätgas är nästa steg, säger Anders Rubin, kommunalråd i Malmö stad .

Den vätgasbil som E.ON och Malmö stad leasar via ett dotterbolag till E.ON är en hybridbil med förbränningsmotor av modell Toyota Prius . Bilen är ombyggd i USA för vätgasdrift. Vätgasen lagras i bilen i en trycktank på 350 bar.

Att bilen är en hybridbil innebär att den har ett internt batteri som laddas under körning. Vid tillfälliga stopp och låga hastigheter kan bilen gå helt på el. Räckvidden på en tank vätgas är ungefär 15-20 mil och topphastigheten är som på en vanlig Toyota Prius en bit under 200 km/h.

Utsläppen består av 100 procent vattenånga . E.ONs vätgasmack på Nobelvägen är Sveriges enda.

Satsningen på vätgas är ett logiskt steg för E.ON Gas. Redan 1989 byggdes det första tankstället för naturgas. Sedan 2006 är minst 50 procent av gasen vid dessa tankställen biogas. Utbyggnaden av biogasproduktion kommer att öka betydligt. Bara i år kommer produktionskapaciteten att fördubblas. Nästa fordonsbränsle blir vätgas, även om det kommer att ta ett antal år innan bränslet blir allmänt.

- Men för oss är det viktigt att demonstrera att tekniken redan är här som en naturlig fortsättning på naturgas och biogas, säger Håkan Buskhe.

Precis som elektricitet är vätgas en energibärare och kan användas för att transportera och lagra energi. I Malmö producerar E.ON vätgasen från vindkraft, dvs helt utan fossila bränslen. Energin kan alltså användas även de dagar då det inte blåser eftersom energin från vindkraften lagras i vätgas.

Källa: E.ON Gas Sverige ,

För mer information kontakta:
Mattias Hennius, informationschef, E.ON Gas, 0705-191892
mattias.hennius@eon.se

Daniel Nilsson, miljöförvaltningen, Malmö stad , 0739-777 633, daniel.k.nilsson@malmo.seKommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.126