23948sdkhjf

Industriproduktionen ökade under första kvartalet

Industriproduktionen ökade med 0,5 procent mellan fjärde kvartalet 2007 och första kvartalet 2008. Jord- och stenvaruindustrin var den bransch som stod för den största procentuella ökningen mellan kvartalen med 5,4 procent.
Industriproduktionen ökade med 0,5 procent mellan fjärde kvartalet 2007 och första kvartalet 2008. Jord- och stenvaruindustrin var den bransch som stod för den största procentuella ökningen mellan kvartalen med 5,4 procent.

Industriproduktionen minskade med 0,1 procent i mars jämfört med februari. I februari minskade produktionen med 0,3 procent, en nedrevidering med 0,6 procentenheter från förra publiceringen av februari-uppgifterna.

Vid en jämförelse mellan mars 2008 med samma månad förra året ökade produktionen med 0,8 procent. I februari visade motsvarande jämförelse en ökning av industriproduktionen med 1,9 procent vilket innebär att årsförändringen inte har reviderats för denna månad.

Insatsvaruindustrin
Produktionen inom industri för insatsvaror minskade med 2,6 procent i mars jämfört med februari. Från januari till februari ökade produktionen med 0,9 procent. Sammantaget under första kvartalet 2008 ökade produktionen inom denna delgrupp med 0,5 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2007.

Investeringsvaruindustrin
Produktionen inom investeringsvaruindustrin ökade med 1,0 procent i mars jämfört med februari. Från januari till februari minskade produktionen med 1,6 procent. Sammantaget under första kvartalet 2008 ökade produktionen inom denna delgrupp med 1,0 procent jämfört med fjärde kvartalet 2007.

I denna grupp ingår bland annat teleproduktindustrin. Under mars månad ökade produktionen med 15,2 procent inom teleproduktindustrin jämfört med februari.

Industri för icke varaktiga konsumtionsvaror
Produktionen inom industri för icke varaktiga konsumtionsvaror ökade med 1,5 procent i mars jämfört med februari. Sammantaget under det senaste kvartalet ökade produktionen inom denna delgrupp med 1,2 procent jämfört med närmast föregående kvartal.

Industri för varaktiga konsumtionsvaror
Produktionen inom industri för varaktiga konsumtionsvaror minskade med 1,7 procent i mars jämfört med februari. Vid en jämförelse mellan fjärde kvartalet 2007 med första kvartalet 2008 har produktionen minskat med 6,7 procent.

Industri för energirelaterade varor
Produktionen inom industri för energirelaterade varor ökade med 2,8 procent i mars jämfört med februari. Under det senaste kvartalet har produktionen ökat med 2,1 procent jämfört med kvartalet innan.


Statistiska Centralbyrån, SCB
För att se procentuella förändringar i industrins produktionsvolym:
www.scb.se/templates/pressi ...


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.844