23948sdkhjf

Schweizisk sportbil slår fartrekord

Faster One bromsas inte av vinden när den slår världsrekordet för personbilar med en topphastighet på 420 kilometer i timmen.
Den nya sportbilen från schweiziska Weber Sportscars lever upp till namnet Faster One. Den har slått fartrekordet för serieproducerade personbilar. Med en hastighet på 420 km i timmen slår den tidigare världsrekordvinnaren Bugatti Veyron med 12,5 kilometer i timmen.

Under designprocessen har man haft full uppmärksamhet på aerodynamiken och man ska ända ned i 115 centimeters höjd för att kunna krypa in i det låga chassiet.
Den lätta kolfiber-karossen är designad för att kunna hålla bilen på vägen. Kylaren rundar t.ex. nedåt vid framhjulen, och vindrutetorkaren är vinklad direkt mot körriktningen för att minimera vindmotståndet. Man har också valt tryckknappar i stället för dörrhandtag.

Själva aluminiumchassiet väger endast 65 kilo, medan hela bilen väger 1 100 kg. För att kunna fördela vikten jämnt är bensintanken delad i fyra delar.

På bilens baksida finns också en spoilervinge, som kan utlösas när man bromsar vid höga hastigheter. Vingen kan aktiveras på 50 millisekunder, enligt Weber Sportscars hemsida.

Faster One kan accelerera till 100 kilometer i timmen på 2,5 sekunder och når 300 kilometer i timmen på 16,2 sekunder och priset ligger på runt 7 miljoner kronor plus skatter.

Källa: Ingeniøren (DK)
www.ing.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079