23948sdkhjf

SSAB: Framgångsrikt recept mot sjukskrivningar

Enligt företagsläkaren på SSAB i Luleå finns det bara ett sätt att effektivt motverka sjukskrivningar – tempo.
På SSAB i Luleå har man hittat ett framgångsrikt recept för att minska antalet sjukskrivningar och, till skillnad från den regionala siffran i Norrbotten, sjunker sjukskrivningstimmarna per anställd på bolaget. Det rapporterar P4 Norrbotten.

Det bakomliggandet receptet är enligt SSAB:s företagsläkare Ingemar Nilsson att jobba effektivt.

– Det är tempo för mig som är det viktiga. Man ska agera så fort det går, säger han till radionkanalen och fortsätter:

– Och jag räknar: det är 33 personer av 1 200 personer som är sjukskrivna mer än 1 vecka hos oss. Det är otroligt få personer, fortsätter han.

Varje vecka, året om, får Ingemar Nilsson en ny uppdaterad lista över alla anställa som är borta mer än en vecka från jobbet. På så sätt faller ingen medarbetare mellan stolarna. Den sjukskrivne fångas snabbt upp av en rehabsamordnare som ser över situationen. I många fall åker företagsläkaren tillsammans med ansvarig till den konkreta arbetsplatsen på stålverksområdet för att titta hur den faktiska arbetssituationen kan förändras.

– Finns det då minsta möjlighet att vi kan hjälpa den personen eller hitta en annan lösning, då gör vi det omgående.

En annan viktig del i arbetet är, enligt företagssköterskan Susanna Bonivart, att snabbt kunna erbjuda stöd när det sker något in om arbetsgruppen som annars kan leda till en sjukskrivning.

– Ibland behövs det bara ett lyssnande och ett bollplank, för de flesta människor är väldigt kapabla bara de har ett bollplank, säger Susanna Bonivart.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.409