23948sdkhjf

Tufft för SSAB

Ståltillverkarens rörelseresultat för tredje kvartalet blev mer än 200 miljoner sämre än beräknat.
Enligt SSAB:s delårsrapport landade rörelseresultatet på -191 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 15,2 miljoner kronor. Det skriver Dagens Industri. I resultat ingår engångsposter om 0 miljoner kronor. Väntat var -22,3 miljoner.

Resultatet före skatt uppgick till -438 miljoner kronor för perioden. Här hade analytikerna i snitt räknat med ett resultat före skatt på -178 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 13.594 miljoner kronor för tremånadersperioden. Att jämföra med SME Direkts konsensusprognos på 14.518 miljoner kronor.

– Jämfört med tredje kvartalet i fjol minskade resultatet med 600 Mkr, vilket främst beror på lägre marginal på grovplåt i Nordamerika 420 Mkr, kostnader för omställningen av masugnen i Luleå, 180 Mkr, samt negativa valutaeffekter, 260 Mkr, skriver vd och koncernchef Martin Lindqvist.

Varslar
SSAB har idag lagt varsel om neddragningar av personal i Raahe, Finland och inom Ruukki Construction. Detta görs av produktionsrelaterade och ekonomiska skäl samt på grund av omstrukturering av verksamheten. Förhandlingarna kommer att påverka cirka 2 900 personer i Finland, där man har identifierat ett behov att minska personalstyrkan med maximalt 295 personer.

Målsättningen med förhandlingarna på Ruukki Construction är att minska kostnaderna med minst 200 miljoner kronor på årsbasis. Detta gäller utöver SSABs tidigare annonserade kostnadssynergier på 1,4 miljarder kronor.

Förhandlingarna på produktionsanläggningen i Brahestad påverkar 2 455 personer, både kollektivanställda och tjänstemän inom SSAB Europes produktions- och supportfunktioner samt alla medarbetare som arbetar för SSAB Special Steels eller inom koncernfunktioner. Planen innebär en minskning med maximalt 210 arbetstillfällen (140 kollektivanställda och 70 tjänstemän). Detta skriver SSAB i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.74