23948sdkhjf

Fokus på välfärd och jobb

- Sysselsättningen ökade rekordartat 2006 och 2007 men trots det har långtidsarbetslösheten bitit sig fast, inte minst bland ungdomar.
Socialdemokraterna vill agera och presenterar, till skillnad från regeringen, en vårbudget med konkreta åtgärder, säger socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros vid presentationen av deras vårbudget.

Bättre kvalité och mer personal till förskolan. Stärkt skolhälsovård och investeringar i psykiatrin. Framtidsprogram för besöksnäringen och upplevelseindustrin samt mer forskning för småföretagen. Detta är några av förslagen som socialdemokraterna presenterade i sin vårbudget.

Flera branscher på svensk arbetsmarknad har brist på utbildad arbetskraft. Därför vill socialdemokraterna satsa på 3 000 fler platser till yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar.
- De arbetslösa saknar den utbildning som behövs för att de ska kunna ta de jobb som finns. Därför måste de få chans till en utbildning som gör dem anställningsbara, säger Thomas Östros.

- Industrin är beroende av utbildad arbetskraft för att kunna vara konkurrenskraftig. Satsning på utbildning är både bra för dem som drabbats av arbetslöshet och för industrin, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

Socialdemokraterna presenterar en ny insats som de kallar första- jobb-avdraget. Detta innebär att företag som anställer en ung person, som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden, får göra ett avdrag på lönekostnaden med 50 procent. De ungdomar som inte fullföljt grund- eller gymnasieskolan ska via så kallade avstampsutbildningar kunna förbättra sin kompetens.
- Det behövs investeringar för att möta företagens behov av kompetent personal, lösa långtidsarbetslösheten och investera i framtidens jobb, säger Thomas Östros.

Pressmeddelande från IF Metall
www.ifmetall.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141