23948sdkhjf

Vinstras för SKF

Siffrorna pekar mot utökade nedskärningar för verkstadsjätten.
SKF:s vinst för tredje kvartalet uppgick till 1,3 miljarder kronor, vilket är 26 procent lägre än i fjol. Försäljningen ökade, men enbart på grund av gynnsamma valutakurseffekter. Förutom dem sjönk försäljningen med fem procent. Det uppger TT. Vd Alrik Danielsons menar att orsaken är försämrad efterfrågan, framför allt i Nordamerika och Asien.

– Vi flaggade för svagare efterfrågan i juli, och det inte bara materialiserades utan förstärktes under kvartalet, sade han under en telefonkonferens enligt nyhetsbyrån.

Resultatet var betydligt lägre än analytikernas förväntningar och på börsen vändes uppgången för SKF-aktien på drygt tre procent till ett kraftigt fall. När börsen stängde hade SKF sjunkit 7,3 procent, mest på storbolagslistan.

Ytterligare neddragningar
SKF genomför nu i en minskning av personalstyrkan med 1 500 tjänstemän men enligt Alrik Danielson räcker inte dessa sparåtgärder.

– Givet marknadsvillkoren under tredje kvartalet så är dessa åtgärder inte tillräckliga och vi kommer att fortsätta våra ansträngningar för att minska kostnaderna, sade han utan att precisera vad som väntar.

Ihållande trend
SKF räknar med att efterfrågan under fjärde kvartalet försämras ytterligare i både Nordamerika och Asien. Även i Latinamerika räknar kullagerjätten med en inbromsning.

SKF ras på börsen efter sin delårsrapport drog även med sig andra industrijättar i fallet. Enligt analytiker kan den oväntat svaga rapporten tyda på generella problem för industrin, men det är fortfarande för tidigt i rapportperioden för att kunna dra några generella slutsatser än.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078