23948sdkhjf

Svenska råvaror av stor vikt för EU

Svenska råvaror är viktiga för utvecklingen inom EU, och detta bör lyftas fram när Sverige har EU-ordförandeskapet 2009. Detta enligt en rapport som näringsminister Maud Olofsson fick på måndagen.
Rapporten har skrivits av länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten på uppdrag av regeringen. I rapporten konkluderar man att regeringen bör understryka de stora ekonomiska möjligheter som finns både för Sverige och EU i naturresurser som skog och malm. Med rapporten vill man gärna förmå EU att satsa på ökad tillgänglighet t.ex. genom att satsa på infrastruktur och resurser.

Västerbottens landshövding Chris Heister och Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson anser att Övre Norrland har stor potential och strategisk betydelse för utvecklingen i Europa. Den ökade efterfrågan i Asien och de stigande priserna på skog och malm ger norra Sverige en central och viktig roll, eftersom en fjärdedel av Sveriges exportvärde kommer från just Västerbotten och Norrbotten. Sverige är EU:s största exportör av skogsråvaror, nästan all järnmalm i EU kommer från Sverige och en tredjedel av guldproduktionen.

Källa: SVT Västerbottensnytt
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093