23948sdkhjf

Arcam tar hem flygplansorder

Mölndalsföretaget Arcam ska leverera 3D-printade flygplanskomponenter åt GE Aviation.
Arcam är på väg mot ett angenämt problem. Med en ökad efterfrågan från kunder som General Electric. Pratt & Whitney och Roll Royce kommer det Mölndalsbaserade 3D-printföretaget få det svårt att hänga med i produktionsledet, uppger affärstidningen Bloomberg.

Det efter att flygplansindustrin har tagit den additiva tekniken till sig, inte minst General Electics flygföretag GE Aviation, som kan komma att behöva fler än 100 000 3D-printade jetmotorkomponenter fram till 2020. Till tidningen säger vd Magnus René att Arcam tagit emot en order på lättviktsturbinblad, en produktion som ska påbörjas senast 2018.

Enligt vd Magnus René är tillväxtpotential mot kunder inom flygplanstillverkningen betydligt större än för ortopediska implantat, ett område där Arcam är marknadsledande inom.

— Flygindustrin är mellan 50 till 100 gånger större, säger han till Bloomberg.

Arcam har under det senaste året levererat omkring 50 stycken 3D-printsystem, men även om företaget har fördubblat sin produktionskapacitet på fabriken i Mölndal räknar Magnus René med att efterfrågan stundtals kommer överstiga kapaciteten.

— Sett till golvutrymme skulle vi säkert kunna tillverka runt 150 system per år i Sverige. Det kräver fler montörer, elektriker och ingenjörer. Vi bygger upp den kapaciteten nu.

Så sent som i slutet av augusti offentliggjorde Arcam att företaget öppnar ett nytt försäljnings- och supportkontor i USA, med direkt hänvisning till flygmarknaden.

Läs också: Arcam öppnar nytt USA-kontor
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079