23948sdkhjf

E.ON investerar fyra miljarder i vindkraft

E.ON vann budgivningen om Rödsand 2, en stor vindkraftpark till havs söder om Lolland i Danmark. Den danska Energistyrelsen har gett E.ON i uppdrag att uppföra projektet som kommer att bli E.ONs största vindkraftpark när den står klar 2010.
Rödsand 2 kommer att ha en effekt på 207 MW fördelat på 90 vindkraftverk, vilket ger ren el till 200 000 bostäder under ett år - två procent av den totala danska elförbrukningen.

- Ett mycket viktigt steg i att uppnå våra klimatmål. Rödsand 2, en vindkraftpark som är nästan dubbelt så stor som Sveriges största vindkraftpark vid Lillgrund i Öresund, kommer att minska koldioxidutsläppen med 700 000 ton i det nordiska elsystemet, säger Håkan Buskhe, VD på E.ON Sverige där den danska verksamheten ingår.

Projektet Rödsand 2 startade för två år sedan och leddes av danska Dong och E.ON. Förändrade ekonomiska förutsättningar gjorde att projektet avslutades i slutet av 2007. Den danska Energistyrelsen startade då en ny budgivningsprocess, som nu vunnits av E.ON.
E.ON är sedan tidigare delägare i vindkraftparken Rödsand på 160 MW, tre kilometer öster om den nya parken.

- Det mesta av förberedelsearbetet är redan gjort, vilket innebär att det blir en mycket kort startsträcka. Därför beräknas den cirka 35 kvadratkilometer stora parken redan kunna stå klar under 2010, säger Håkan Buskhe.

E.ON Climate & Renewables är en ny marknadsenhet inom E.ON, som från den 1 januari 2008 samordnar koncernens investeringsprogram på totalt sex miljarder euro i förnybar produktion över hela världen.

- Att vi nu bygger Rödsand 2 är ett mycket glädjande besked för både E.ON och Danmark, säger Michael Lewis, Europachef för E.ON Climate & Renewables.
- Vi bidrar inte bara till Danmarks mål för förnybar energi, detta är också ett idealt projekt som stärker vår kunskap och erfarenhet av vindkraft till havs. Rödsand är en utmärkt plats att bygga vindkraft till havs med relativt lugna vatten, närheten till kusten och utmärkta vindförhållanden.

Pressmeddelande från EON
www.eon.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094