23948sdkhjf

ABB:s nettovinst upp 87 procent

ABB:s nettovinst för första kvartalet nådde 1 miljard dollar, en ökning med 87 procent jämfört med samma kvartal 2007, till följd av fortsatt ökad global efterfrågan på tillförlitligare kraft och förbättrad industriell effektivitet samt ytterligare positiva effekter av verksamhetsförbättringar.
Resultat före räntenetto och skatter (EBIT) nådde rekordhöga 1,4 miljarder dollar, upp 65 procent från ett år tidigare. EBIT-marginalen ökade till 17,0 procent från 13,2 procent för första kvartalet 2007. Ungefär 1 procentenhet av EBIT-marginalen för första kvartalet var ett resultat av vinster från marknadsvärderingen av säkringstransaktioner. Vinsterna var främst relaterade till den kraftiga värdeminskningen av US-dollarn kombinerat med en kraftig prisuppgång på råvarumarknaderna under kvartalet.

Orderingång, intäkter och EBIT ökade i alla divisioner som ett resultat av fortsatt stark marknadsefterfrågan i alla regioner. Energiföretag fortsatte att investera i ny och upprustad kraftinfrastruktur medan industrikunder, särskilt inom metall- och mineralindustri samt marin industri, byggde ut kapaciteten ytterligare mot bakgrund av höga råvarupriser. Efterfrågan på energieffektivare teknik i industrin fortsatte också att vara en stark tillväxtfaktor.

”ABB hade en mycket bra start på 2008 i alla verksamheter och regioner”, säger Michel Demaré, koncernchef och finanschef för ABB. ”Efterfrågan från energiföretag och de flesta av våra viktiga industrimarknader var fortsatt stark runt om i världen, särskilt i tillväxtekonomier men också i USA. Kunder fortsatte att investera på områden där vi är marknads- och teknikledande – kraftinfrastruktur, energieffektivitet och produktivitet.”

”Dessa enastående resultat avspeglar också våra fortsatta starka verksamhetsförbättringar”, tillade Demaré. ”Lägre anskaffningskostnader, optimal geografisk täckning, bättre projektgenomförande och riskhantering samt effektivare kapacitetsutnyttjande bidrog till våra förbättrade resultat.”

Läs mer på www.abb.se

Källa: Pressmeddelande från ABB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.878