23948sdkhjf

Stärkt resultat jämfört med andra halvåret 2007 till följd av ökad försäljning och högre marginaler

BE Groups resultat förbättrades i jämförelse med de två senaste kvartalen på grund av ökad försäljning och stärkta bruttomarginaler. Försäljningsökningen innebär ett positivt trendbrott i förhållande till den svagare utvecklingen under andra hälften av 2007.
Nettoomsättningen uppgick till 1 995 Mkr under det första kvartalet, 3,4 procent lägre än motsvarande kvartal i fjol då en rekordomsättning på 2 065 Mkr noterades. Jämfört med det fjärde kvartalet steg omsättningen med 10,7 procent.
Serviceandelen ökade till 36,8 procent av tonnaget (32,8) - den högsta nivån hittills för ett enskilt kvartal - vilket bidrog till att lyfta bolagets marginaler.
Rörelseresultatet uppgick till 135 Mkr (173) och underliggande EBITA1) till 143 Mkr (167). Den underliggande EBITA-marginalen hamnade på 7,2 procent (8,1). Både rörelseresultatet och underliggande EBITA var betydligt högre än föregående kvartal.
Resultatet efter skatt var 93 Mkr (126) och resultatet per aktie, efter utspädning, uppgick till 1,87 kronor (2,52). Jämfört med fjärde kvartalet 2007 steg resultatet efter skatt med 73,7 procent.
Förvärvet av Czechprofil i Tjeckien slutfördes under kvartalet.
Efter periodens slut har EU-kommissionen godkänt bildandet av ett joint venture med ArcelorMittal på den svenska tunnplåtsmarknaden.
BE Groups VD och koncernchef Håkan Jeppsson lämnar följande kommentarer till rapporten:

"Det är glädjande att vårt resultat nu vänder upp efter ett svagare andra halvår 2007. Speciellt positivt är det att vi bland annat genom den ökade service-försäljningen lyckats förbättra våra underliggande marginaler i alla affärsområden."

"Det första kvartalet innebar ökad försäljning för BE Group i Norden, särskilt i Finland, jämfört med det andra halvåret 2007. Vi bedömer i nuläget att efterfrågan på de svenska och finska marknaderna förblir på en relativt hög nivå, även om det finns en viss osäkerhet avseende efterfrågan under det andra halvåret - speciellt i Sverige."

"På marknaderna i Central- och Östeuropa såg vi en fortsatt stark tillväxt, inte minst i Tjeckien och Slovakien, en utveckling som förväntas hålla i sig under resten av året. Vårt genomförda förvärv av Czechprofil bedöms bidra positivt till helårets omsättning och vinst och integrationen av bolaget utvecklas enligt plan."

Klockan 13.00 i dag kommer det att hållas en presskonferens på engelska. Konferensen kan följas via webcast eller per telefon, se information nedan. Värdar för presskonferensen: Håkan Jeppsson, CEO, och Torbjörn Clementz, CFO, BE Group.

www.begroup.com

Källa: Pressmeddelande från BE Group Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125