23948sdkhjf

Tidigare VW-vd granskas

Tyska åklagare har inlett en förundersökning mot Volkswagens ex-vd Martin Winterkorn, som lämnade sin post i förra veckan. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.
Utredningen har fokus på misstankarna om att bedrägeri kan ha begåtts genom försäljningen av fordon med manipulerad utsläppsdata. Målet med förundersökningen är att fastställa vilka som bär ansvar för skandalen. Det menar åklagarna, som har tagit emot flera anmälningar i ärendet.

Antalet svenska bilar fortfarande oklart
Enligt danska Volkswagen kan 91 000 bilar i Danmark kan ha sålts med manipulerad utsläppsdata. Men från det svenska bolaget kan man ännu inte lämna någon siffra.

– Vi kan fortfarande inte kommunicera antalet för den svenska marknaden, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige, till TT.

Audi indraget
Under gårdagen meddelade även VW:s dotterbolag Audi att bolaget har sålt 2,1 miljoner bilar runt om i världen som är utrustade med den manipulerade mjukvaran, skriver Reuters. Omkring 1,42 miljoner bilar med så kallade EU5-motorer har sålts i Västeuropa, varav 577 000 i Tyskland, och cirka 13 000 har sålts i USA. Till de berörda modellerna hör A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 och Q5, enligt en talesperson för Audi.

Volkswagens betonar att Audi är ett varumärke inom Volkswagen-koncernen. Det handlar alltså inte om ytterligare bilar utöver de totalt 10,7 miljoner som man tidigare gått ut med.

– Det här är ju inget nytt som har adderats till de 10,7 miljonerna, för Audi ingår i de här siffrorna, säger Marcus Thomasfolk.

Varnades för åtta år sedan
Styrelsen i Volkswagen har stängt av de chefer som ansvarar för forskning och utveckling rörande VW:s, Audis och Porsches personbilar, uppger källor för Reuters.

Samtidigt rapporterar den tyska tidningen Bild att Volkswagen redan för åtta år sedan varnades för att avgasfuskandet med företagets dieselbilar var olagligt. Tidningen har tagit del av ett pm, utfärdat 2007, från företaget Bosch som tillverkat den programvara som VW därefter manipulerat. Bosch ska där ha varnat för att användande av mjukvaran skulle bryta mot lagen.

Sedan årsskiftet har biljätten nu förlorat nästan 40 procent av sitt börsvärde till följd av skandalen som avslöjades för drygt en vecka sedan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11