23948sdkhjf

Sandvik förvärvar norsk tillverkare av vibrationsdämpade verktyg

Sandvik har träffat en överenskommelse med majoritetsägarna i det norska företaget Teeness ASA att förvärva 92,55 % av aktierna i bolaget. Förvärvspriset uppgår till cirka 197 SEK per aktie (166 NOK) eller totalt cirka 240 MSEK. Sandvik avser att förvärva samtliga aktier i företaget och kommer att ge samma erbjudande till återstående aktieägare.
Teeness har sin verksamhet i Trondheim, Norge, och är marknadsledande vad gäller utveckling och produktion av vibrationsdämpade verktyg under det registrerade varumärket Silent Tools®. Vibrationsdämpade verktyg förbättrar kundernas produktivitet och ger tekniska fördelar vid bearbetning av komplexa detaljer. Sandvik Coromant har i dagsläget exklusiv rätt att marknadsföra och sälja dessa produkter. Vibrationsdämpade verktyg utgör också en allt viktigare del av Sandvik Coromants produktportfölj.

Förvärvet säkrar ett långsiktigt stabilt ägande av Teeness och möjliggör ökade investeringar i forskning, produktutveckling och produktion av vibrationsdämpade verktyg. Detta kommer i sin tur att stärka Sandviks totala kunderbjudande och tillväxtmöjligheter.

Teeness försäljning uppgick under 2007 till cirka 200 MSEK med 105 anställda. I och med slutförandet av affären kommer Teeness att konsolideras i affärsområde Sandvik Tooling.

- Förvärvet ligger i linje med Sandviks långsiktiga strategi för lönsam tillväxt. Genom förvärvet har vi för avsikt att ytterligare utveckla och stärka den globala affären för dessa produkter, särskilt inom de snabbväxande flygindustri- och energisegmenten, säger Anders Thelin, chef för affärsområde Sandvik Tooling.

Morten Midjo kommer att fortsätta som verkställande direktör för Teeness.

Förvärvet förväntas vara slutfört i slutet av maj 2008.

Pressmeddelande från Sandvik
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096