23948sdkhjf

Framgång för ångturbiner till solkraft

Det byggs solkraftverk över hela världen och efterfrågan på turbiner är rekordstor. Men för bara tio år sedan hotades tillverkare av ångturbiner av stängning.
Chef för Siemens ångturbinsdivision, Lars-Göran Sjöberg, är en nöjd man. Orderböckerna är fyllda och marknaden har närmast exploderat. Den första beställningen på en ångturbin till ett modernt solkraftverk kom i 2005. Nu går 75 procent av ångturbinerna som tillverkas i Finspång till solkraftverk i USA, Spanien, Nordafrika och Mellanöstern - 42 turbiner tills vidare.

Men i början av 2000-talet sviktade marknaden eftersom tekniken ansågs vara för gammal. Produktionen gick dåligt och Alstom som var dåvarande ägare tänkte på att stänga igen. Men när jakten på förnybar energi och ny miljöteknik fick fart för några år sedan så ändrade situationen sig drastiskt. I dag är det största problemet att hinna med, särskilt att få fram gjutgods och smide nog. För att korta köerna och öka utbudet av underleverantörer har företaget designat ett nytt turbinhus med mer plåt och mindre gjutgods.

Källa: Nyteknik.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11