23948sdkhjf

Damstahl: Fortsatt tufft för rostfritt stål

Det råder fortsatt hård press både på den svenska och den europeiska marknaden inom rostfritt stål. Konkurrensen är, om möjligt, ytterligare intensifierad. Det skriver Damstahl i månadens marknadsrapport.
Den svenska marknadens präglas av osäkerhet om den framtida utvecklingen för rostfritt stål-branschen. Den kraftiga nedgången av legeringstillägget sätter hård press på marginalerna, vilket är särskilt svårt för bolag med lite kapital.

All handel sker mer än någonsin på en dag-till-dag basis, och utsikterna för resten av året visar inte på någon större förbättring av situationen.

Ingen lättnad i sikte
Den europeiska rostråstålsproduktion uppgick till ca 3,9 milj t i HY1/15, vilket är ca 5 % lägre än i HY1/14.

Produktionen i Österrike, Belgien, Finland, Slovenien och Sverige ökade medan volymerna i andra europeiska länder minskade. Stängningen av Outokumpus tyska smältverksamhet samt antidumpningstullarna på kinesiska och taiwanesiska kallvalsade produkter av rostfritt stål har ännu inte resulterat i några betydande lättnader av den ansträngda situationen på den europeiska rostfria marknaden.

Dessutom avspeglas valutaeffekterna i siffrorna för Q1 och Q2. Men, efter att US-dollarn fått betydande styrka mot Euron i HY1/15, stabiliserades den nyligen vilket inte gav ytterligare uppsving för de europeiska rostfria producenterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078