23948sdkhjf

Ny brittisk borrning i Norrland

Det Brittiska prospekteringsbolaget Tertiary Minerals sätter borren i marken efter att de tror sig ha hittat en av världens rikaste fyndigheter av mineralet flourit i Norrland. Teritary Minerals, som är noterade på Londonbörsen, fick tillstånd att borra efter flourit utanför Storuman i Västerbotten i januari i år.
De första borrningarna påbörjas nu och hoppas bekräfta kvalitén på mineralen, och informationen ska ligga till grund för tekniska och ekonomiska studier som ska vara klara till sommaren. Det brittiska företaget tror sig har hittat en källa i världsklass och hoppas kunna producera 100 000 ton flourit årligen – vilket motsvarar en omsättning på 17 miljoner pund, eller ca 220 miljoner kronor.

Flourit används främst vid tillverkning av flourvätesyra, samt vid aluminium- och stålproduktion. Kina är världens största producent av flourit, och sedan Kina införde exportrestriktioner för ett par år sedan har priserna på flourit fördubblats – något som gör fyndet i Norrland ytterst intressant.

Källa: Dagens Industri
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078