23948sdkhjf

Vattenfall ska göra smutsig kolkraft ren

Vattenfall blir först i världen med att prova den nya förbränningstekniken OXYFUEL i större skala när de om mindre än fem månader ska visa världen att de hatade brunkolsverken i Tyskland kan göras näst intill koldioxidfria. Pilotanläggningen finns vid Schwarze Pumpe, tjugo mil sydost om Berlin.
Sex olika forskargrupper på universitetet i Tyskalnd och Chalmers i Sverige har vidareutvecklat och förfinat Oxyfuel, en brännteknik där kolpulver blandas med ren syrgas, och Vattenfalls egna ingenjörer har ritat allting på pilotanläggningen. Franska Alstom har levererat den helt nykonstruerade pannan och tyska Linde står för syrgastekniken samt för komprimering av koldioxiden.

Anläggningen blir invigd till september men blir först intrimmad nästa vår. Man väntar också på tillstånd att pumpa ned den komprimerade koldioxiden 700 meter under jord i Altmark, där den ska lagras i underjordiska geologiska formationer i hundratals går, varefter den förvandlas till kalksten. – Vattenfallsmarmor, skämtar man hos företaget.

Källa: Nyteknik.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095