23948sdkhjf

Maxade XC 90 säljer bäst

Lyxvarianterna av volvomodellen har blivit en försäljningssuccé.
En Volvo XC 90 i basutförande kostar 600 000 kronor. Men för den som vill köpa till extra utrustning krävs ett antal hundratusen till. Och det är den maxade varianten som säljer bäst.

– 75 procent av de 57 000 bilar vi sålt sedan introduktionen tidigare i år är utrustade med "extra allt". Andelen av den lyxigaste varianten blev högre än vad både vi och våra leverantörer räknat med. Självklart är detta glädjande, inte minst för vår lönsamhet, säger kommunikationschef Stefan Elfström, till GP.

Köpare i USA och Kina
De penningstarka köparna finns framför allt i USA och Kina, men även i Sverige och övriga Europa. XC 90 med dieselmotorer säljer bäst i Europa, bensinarna är mest i ropet i USA. Nu har även produktionen av en plug in-hybrid kommit igång.

Stefan Elfström, som tror sig känna till den främsta anledningen till att lyx säljer bäst:

– Man köper inte en basutrustad bil om man vill ha en Volvo XC 90 eller någon annan bil i premiumklassen.

Utökad produktion
Den mest exklusiva varianten av XC 90, Inscription och tack vare försäljningsframgången har Volvo Cars anställt nästan 1 600 nya bilbyggare till fabriken i Torslanda. Dessutom har biljätten med underleverantörer fått ställa om produktionen.

– Vi inledde produktionen av XC 90 i februari i år och införde ett tredje skift i maj. Då nyanställde vi 1 500 personer och lite senare ytterligare 70. Nu producerar vi 51 bilar per timma jämfört med 47 i februari, säger Stefan Elfström.

Det tredje skiftet infördes på kort sikt för att klara produktionen av XC 90, men fler modeller kommer att komma till efter hand så Stefan Elfström räknar med att det tredje skiftet kommer att vara kvar.

Ny fabrik
För att möta efterfrågan av Volvobilar i USA ska en ny fabrik etableras.

– Vi projekterar nu en ny fabrik South Carolina. Den ska stå klar 2018. Vi ska tillverka bilar på samma plattform som XC 90, men tillverkningen av modellen blir kvar i Torslanda tills vidare, säger Elfström.

Väntetiden på en ny XC 90 är cirka sex månader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141