23948sdkhjf

Sverige världens näst patentintensivaste land

En ny undersökning från Awapatent visar att Sverige ligger på andra plats i världen när det gäller antal internationella patentansökningar per capita. Schweiz toppar listan och Finland ligger på tredje plats, alla långt före exempelvis Japan, Tyskland och USA. Samtidigt visar preliminära siffror att Sverige i fjol slog rekorden från 2001 både i antal ansökningar och i antal per capita.
- Det är imponerande med en andraplats. Egentligen är Sverige dessutom ännu bättre, eftersom många företag som bedriver utveckling i Sverige väljer att lägga de patenträttigheterna i ett utländskt moderbolag, säger Fabian Edlund, patentkonsult hos Awapatent och expert på amerikansk och europeisk patenträtt.

Sverige toppade listan i internationella patentansökningar per capita fram till år 2001 men tappade toppositionen till Schweiz år 2002. Sedan 2003 har vi dock ökat takten och slår enligt preliminära siffror nu med liten marginal nivåerna från det tidigare rekordåret med 384,55 ansökningar per miljon invånare och nu med 384,69 ansökningar per miljon invånare. Den långsiktiga trenden är tydlig, antalet internationella patentansökningar per capita från svenska företag har ökat varje år sedan 2003.

- Det här visar att Sverige inte bara är ett av världens forskningsintensivaste länder utan att vi också är ett av världens främsta länder när det gäller att skydda resultaten, fortsätter Fabian. Det som är viktigt är att företagen ser strategiskt på patentskyddet och använder patent som ett verktyg för att kunna göra affärer, inte som en passiv försäkring eller ett diplom som forskningsavdelningen kan hänga på väggen.

I övrigt visar topp 15-listan att framförallt Japan, Sydkorea och Kina har tagit stora kliv framåt. Japan har klättrat snabbast på listan, från en tolfteplats till en sjätteplats, från 39 internationella patentansökningar per miljon invånare till hela 211. Sydkorea har ökat från 7 till 123 och Kina från 1 till 30, men Kina ligger fortfarande kvar på femtonde plats.

Pressmeddelande från Awapatent AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.687