23948sdkhjf

GKN Aerospace i stor Europasatsning

Trollhätteföretaget har utsetts till huvudpartner i Clean Sky 2, EU:s stora flygforskningsprojekt.
Clean Sky 2 är ett utvecklingsprogram som finansieras av EU-medel och flygindustrin gemensamt. Programmet genomförs för att ta fram ett mer hållbart flyg och bland de konkreta projekten finns bland annat flygtestning av den nya motortypen ”Open Rotor”, som väntas få 15-20 procent lägre bränsleförbrukning än konventionella flygmotorer. GKN ansvarar för motorns stora komplexa strukturdelar, där man ska införa innovativ lättviktsteknologi, som minskar vikten med 15-30 procent.

– Sverige har en stark flygindustri, men den globala konkurrensen är mycket hård. Genom ständig forskning och innovation har vi lyckats hävda oss. Stödet från EU i Clean Sky 2 är ett kvitto på att vi ligger långt framme, säger Robert Lundberg, ansvarig för EU-programmen på GKN i Trollhättan.

Fördubblar satsning
Projektet kommer att uppgå till sammanlagt omkring 40 miljarder kronor och cirka en halv miljard kommer att satsas på de projekt som GKN Aerospace Engine Systems i Trollhättan ska ansvara för. Denna finansiering kommer till hälften att utgöras av EU:s stöd, och till hälften bekostas av GKN Engine Systems. Även ingenjörskollegerna i norska Kongsberg kommer att vara engagerade i arbetet.

Detta är en dubblering av den satsning som GKN Aerospace gjorde i Clean Sky 1.

Avtalet, som GKN undertecknade idag, den 7 september, innebär att svensk flygindustri nu kommer att vara med och utveckla kommande generationers effektiva flygmotorer, tillsammans med kolleger som Rolls-Royce, MTU och Safran.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063