23948sdkhjf

Chefen tjänar mindre än assistenten

Den genomsnittlige chefen i Sverige tjänar 32 200 kronor per månad. Omräknat per timme innebär det att många chefer tjänar mindre än en assistent, eftersom många chefer jobbar mycket. Det visar Sveriges chefsorganisation Ledarnas årliga lönekartläggning baserad på 63 000 individer, som presenteras idag.
- Det är ett oroväckande läge, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna. Inom en 10-årsperiod ska 200 000 pensionerade chefer ersättas av nya. Låga chefslöner kan knappast attrahera de bästa förmågorna att välja en chefskarriär.

Det finns cirka 500 000 chefer i Sverige. Bland dessa är den genomsnittliga månadslönen (medianlön) 32 200 kronor inklusive förmåner och rörliga lönedelar.

- Tvärt emot vad många tror, har chefer i Sverige inga fantasilöner, säger Annika Elias.

Chefer har sällan ersättning för övertid och många har långa arbetsveckor. Drygt hälften av mellancheferna i kartläggningen jobbar mer än 40 timmar per vecka och 75 procent av dessa chefer har ingen rätt till övertidsersättning. Om man jämför timlönen efter skatt visar det sig att många chefer till och med tjänar mindre än en assistent *.

- För att leda svenska företag och förvaltningar behövs kompetenta chefer. Det är naivt att tro att vi ska få fler att välja ett chefsyrke om inte ledarskap och ansvar värderas högre än i dag, säger Annika Elias.

Om Ledarnas kartläggning av chefslönerna
Ledarnas lönekartläggning är representativ för hela chefskåren i Sverige och baserar sig på uppgifter från 63 200 chefer och omfattar 371 befattningar. Mer fakta i bifogat material och på www.ledarna.se/press

Beräkningen av chefens lön (timlön efter skatt) i förhållande till assistentens grundar sig på följande underlag:
- Månadslön (median) för mellanchef 36 800 kr. Källa: Ledarna
- Månadslön för assistent 25 000 kr. Källa: SCB
- Skatteberäkning för boende i Stockholm med hänsyn till kommunalskatt, statlig inkomstskatt, pensionsavgift (netto) och jobbskatteavdrag. Källa: ekonomifakta.se
- Veckoarbetstider för chefer. Källa: Ledarna

Pressmeddelande från Ledarna
www.ledarna.se
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.062