23948sdkhjf

Lönerna i Sverige är alltjämt bland de högsta i världen

Lönerna i Sverige alltjämt bland de högsta i världen även om lönerna ökar snabbare i många andra länder.
De senaste sex åren har dock lönerna ökat något mindre i Sverige än i flertalet andra länder men tack vara låg inflation så har reallönerna ändå ökat mer i Sverige än i de flesta andra länder. Det framgår av LO-rapporten Internationella löner för industriarbetare - löner och löneutveckling år 2000-2006 för industriarbetare i 34 olika länder.

Länderna i norra Europa har de högsta lönerna i världen. Det gäller även Sverige där lönekostnaden för en industriarbetare är 157 kronor i timmen. Det är högre än genomsnittet i såväl EU som i USA. I flera av våra närmaste grannländer är dock lönerna högre. Högst är lönerna i Norge, hela 242 kronor.

De senaste sex åren har lönerna ökat med 21 procent i Sverige. Det är något mindre än i flertalet andra länder. Men då inflationen i Sverige varit relativt låg så har reallönerna ändå ökat mer i Sverige än i de flesta andra länder.

- Det visar att den svenska modellen fungerar bra och att de lönekrav som LO-förbunden gått fram med i de senaste avtalsrörelserna varit fullt rimliga och väl i takt med tillväxten i den svenska ekonomin, säger LOs avtalssekreterare Erland Olauson.

Riktigt låga löner är det i fattiga länder i Asien och Sydamerika. Lägst är lönerna i Sri Lanka, endast 3 kronor och 50 öre. Det motsvarar bara två procent av lönekostnaden i Sverige. I Europa är lönerna lägst i Polen, Tjeckien och Ungern. Ungern är dock bland de länder i världen som har den snabbaste löneöknings-
takten. Bara i Sydkorea ökar lönerna snabbare.

Pressmeddelande från LO
www.lo.se
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094