23948sdkhjf

Inhyrd personal får dela på miljonbelopp

På Whirlpool i Norrköping kommer inhyrd personal att få ut värdet av sin avtalsenliga arbetstidsförkortning i efterskott – sammanlagt drygt 1 miljon kronor.
Whirlpool i Norrköping har haft personal inhyrd från bemanningsföretaget Pema under flera års tid, och enligt Pema har inhyrd personal rätt till lön och andra ersättningar utifrån det avtal som gäller på arbetsplatsen där man för tillfället arbetar.

Enligt Teknikavtalet, som gäller på Whirlpool, tjänar de anställda in 94 minuters arbetstidsförkortning per vecka. Vid årets slut betalas vanligtvis arbetstidsförkortningen ut som ledighet eller pengar, men för inhyrd personal däremot, ska värdet av arbetstidsförkortningen betalas ut i pengar eftersom de för det mesta har kortare arbetsperioder. Så har dock inte skett på Whirlpool, säger Jan-Olov Johansson, ombudsman på IF Metall Norra Östergötland.

Avdelningen försökte lösa situationen vid en lokal förhandling under hösten 2007, men utan resultat. Men IF Metall och arbetsgivarföreningen Almega kom överens vid den centrala förhandlingen i slutet av mars i år. IF Metall har en retroaktiv fordran på drygt 1 miljon kronor som företaget ska reglera. Dessutom ska Whirlpool betala ut ytterligare 350 000 kronor till ett antal personer.

Källa: IF Metall
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093