23948sdkhjf

Val av ny avtalssekreterare i IF Metall

Valet av ny avtalssekreterare delar IF Metall – två kandidater står mot varandra.
När förbundets avtalssekreterare Ander Tidermann på i pension i år, finns det två kandidater till ett av landets tyngsta fackliga uppdrag, IF Metalls avtalssekreterare.

Förbundsledningen offentliggjorde i oktober att den nominerat Veli-Pekka Säikkälä, i dag chef för förhandlingsenheten, till Tidermans efterträdare. Men det var alla inte nöjda med, och under hösten pågick aktiviteter ute i avdelningarna för att nominera en motkandidat: förhandlingsombudsmannen Tommy Thunberg.

När nomineringstiden gick ut i december visade sig att nästan hälften av avdelningarna, 25 av 52, nominerat Thunberg. Till den 14 maj ska kongressen ska bestämma sig för vem som ska bistå IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven nästa gång.
Avtalssekreterarna har haft en mycket viktig nyckelställning under vitt skilda epoker sedan posten inrättades inom Metall för precis 50 år. Tidermans efterträdare kommer att behöva lotsa IF Metall ut på ett ovisst och till synes ostadigt avtalshav som också väntas äga rum i lågkonjunktur. Många inom IF Metall gläds åt att det nu finns två kompetenta kandidater och ser det som ett demokratiskt sundhetstecken. Andra våndas inför de kommande fyra månadernas osäkerhet och tycker att etiketten är bruten.


Källa: Dagens Arbete
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.171