23948sdkhjf

Dala-industri i unikt samarbete med KTH

Kommuner och företag i Dalarna, inklusive bland annat ståljättarna SSAB och Outokumpu, inleder samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan.
– Det här är ett helt nytt tänkande, som innefattar både det offentliga och företag. Industrierna har en hel del projekt som vi kan vara med och fördjupa. Detta har väckt stor entusiasm och engagemang hos oss, säger Ulf Karlsson, professor i materialfysik och koordinator för KTH:s strategiska forskningsplattform för materialutveckling, i en kommentar till Dalademokraten.

Det nya samarbetet involverar både offentlig verksamhet och privata företag i regionen. Bland annat kommer man att satsa på en sommarskola i forskning inom stål och trä för doktorander. Men man ska också se över hur Triple Steelix ska kunna utvecklas. För Dalademokraten förklarar Ulf Karlsson att den ökade konkurrensen från övriga världen är en drivkraft bakom samarbetet.

– Det handlar inte bara om låga löner utan om utveckling och forskning. Titta på telecomområdet, det tillverkas inte längre några mobiler i Norden. Om vi inte tillsammans, på allvar, satsar kommer Sverige kanske inte att vara bäst på stål längre, säger han.
Läs mer om: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078