23948sdkhjf

Gruv- och stålindustrin jagar ingenjörer

Gruv- och stålindustrin har växande brist på kvalificerad arbetskraft. Nu sammanförs företagen med arbetssökande utrikes födda ingenjörer som läst specialkurser i svenska på KTH.
Enligt Länsstyrelsen, som hänvisar till Arbetsförmedlingens senaste prognos för gruvnäringen, bedöms rekryteringsbehovet att öka tack vare gruvexpansion och stora ålderavgångar. Sex av tio företag upplever brist på arbetskraft, framför allt när det gäller ingenjörer.

I morgon genomförs en rekryteringsmässa vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

Gruv- och stålindustriföretagen Boliden, LKAB, Sandvik och SSAB kommer till KTH för att träffa utrikes födda ingenjörer som genomgått kursen Svenska för ingenjörer (Sfinx).

– Gruv- och stålindustrin går bra och har svårt att hitta kompetent personal i tillräcklig omfattning. Samtidigt har vi en delvis outnyttjad resurs i form av utrikes födda ingenjörer som söker arbete. Nu sammanför vi dem, säger Sam Yildirim, utvecklingsledare på Länsstyrelsen och initiativtagare till utbildningarna i yrkessvenska (SFX) i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

– Vid mötet kommer företagen att ge våra utländska ingenjörer en bild av hur de rekryterar, vilket rekryteringsbehov de har, hur man ansöker om ingenjörsjobb här i Sverige och var arbetstillfällena finns, fortsätter Petra Krödel, studievägledare och samordnare av Sfinx-utbildningarna vid KTH.

SFX-kurserna är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, länets kommuner samt ett flertal utbildningsanordnare i Stockholms län. Svenskautbildningen för ingenjörer (Sfinx) initierades av Länsstyrelsen och drivs nu av KTH, Järfälla kommun och Stockholms stad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096