23948sdkhjf

Swerea i 3d-projekt för gjuteriindustrin

Kortare ledtider och mer frihet vid formgivning. Det är förhoppningen för projektet ADDING som ska pröva 3D-printning av pressgjutningsverktyg.
– Om vi lyckas ta steget fullt ut till 3D-printning av verktyg så skapar det ett konkurrensförsprång för svenska pressgjuterier, säger Martin Risberg, avdelningschef på Swerea SWECAST, i ett pressmeddelande.

Projektet delfiniansieras av VINNOVA och Swerea SWECAST kommer att tillsammans med både akademi och industri se över möjligheterna att 3D-printa gjutverktyg.

– Vi vill ta fram framtidens verktyg för pressgjutna komponenter och samtidigt sätta Sverige på kartan när det gäller utvecklingen av additiv tillverkning, fortsätter Martin Risberg, som leder avdelningen för produkt- och produktionsutveckling på Swerea SWECAST.

För den additiva tillverkningen används det nötningsbeständiga materialet, Vibenite® 60, som projektdeltagaren VBN Components AB tagit fram. Materialet skrivs sedan ut lager för lager vilket ska ge möjligheter till enkel och snabb tillverkning. Det ökar också friheten i verktygens design, vilket bland annat gör att kyl- och värmekanaler kan utformas så att de följer komponentens kontur, så kallad conformal cooling. Det ger i sin tur bättre värmetransport, skriver Swerea. En annan fördel är att kvaliteten på slutprodukten beräknas bli jämnare.

I projektets inledande fas ska förutsättningarna för tekniken analyseras innan man går vidare med simulering och framtagning av provverktyg. Om, och när, 3D-printade verktyg kommer ut i industrin är det tänkbart att dessa i första skedet används för pressgjutning av aluminiumkomponenter för fordonsindustrin, fortsätter Swerea i sitt pressmeddelande.

Projektet ADDING
Förutom Swerea SWECAST deltar Mittuniversitetet i Östersund, Tekniska Högskolan i Jönköping, Ankarsrum Die Casting AB och VBN Components AB i projektet, som är en del av det strategiska innovationsprogrammet metalliska material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078