23948sdkhjf

Fortsatt tillväxt för Grundfos

Pumpkoncernen Grundfos har en positiv försäljningstillväxt, men växelkurser och reducerat täckningsbidrag drar ned resultatet.
Första halvåret 2014 visar en omsättning på 11,1 miljarder danska kronor och en tillväxt på åtta procent i lokal valuta. Detta motsvarar en tillväxt på två procent i danska kronor. Resultat före skatt uppgår till 301 miljoner danska kronor, vilket är lägre än föregående år.

- Om man tittar på den globala pumpmarknaden har vi en stark position. För närvarande har vi en positiv tillväxt i Kina på 18 procent. På den viktiga nordamerikanska marknaden går vi i rätt riktning med en tillväxt på 12 procent, men i flera andra länder står det still. Detta gäller till exempel vissa platser i Europa, där situationen i Ryssland och Ukraina också påverkar resultatet. Sett till helheten är vi inte nöjda med vårt resultat. Framför allt har vi inte tillräckligt bra vinst, säger Grundfos nye koncernchef, Mads Nipper, i ett pressmeddelande.

Halvårsresultatet dras framför allt ned på grund av att vissa nyckelvalutor har haft en negativ utveckling jämfört med första halvåret 2013. Det innebär att försäljningen, mätt i danska kronor, bara har ökat med två procent under det senaste året. Om man bortser från valutaparametern skulle tillväxten uppgå till åtta procent.

Dessutom påverkas lönsamheten av bland annat prispress, produktmix och geografiska skillnader.

Reviderad koncernstrategi
Sedan årsskiftet har Grundfos arbetat med en analytisk process som förberedelse för en reviderad koncernstrategi som ska ge både ökad tillväxt och lönsamhet.

- Jag är övertygad om att Grundfos har mycket stor potential trots de utmaningar vi möter på marknaden. Vi har en solid grund med en stark marknadsposition och en organisation med engagerade och kompetenta medarbetare. Tillsammans behöver vi vara ännu mer fokuserade och beslutsamma i våra prioriteringar för att kunna stärka vår kärnverksamhet på rätt ställen med energieffektiva produkter i toppkvalitet. Dessutom erbjuder vi unik teknik som är till nytta för både kunder och miljö, förklarar Mads Nipper.

Grundfos förväntningar på resten av året är en måttlig försäljningstillväxt och ett totalt resultat strax under det för 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.069