23948sdkhjf

PMI sjönk till 51,0 under augusti

Produktionen dämpar aktiviteten inom industrisektorn.
PMI-total sjönk med 4,1 indexenheter till 51,0 i augusti från 55,1 i juli, enligt Swedbanks/Silfs Inköpschefsindex, PMI. Nedgången i delindex var bred och produktionen med ett indextal på 50,5 stod för det största negativa bidraget. Delindex för industriföretagens produktionsplaner signalerar dock en fortsatt optimism framgent.


Lägre orderingång
Delindex för orderingång sjönk under månaden till 51,8 vilket är den lägsta noteringen sedan april i fjol. Den genomsnittliga ökningstakten av orderingången har varit lägre under kvartal tre än under kvartal ett respektive två. Även delindex för orderstockarna sjönk i augusti och tangerar nu 50-strecket.


Stabiliserad sysselsättning
Delindex för sysselsättning föll från 51,0 i juli till 49,5 i augusti. Från mars månad har dock ett tremånaders glidandemedelvärde noterats över 50-strecket vilket talar för att sysselsättningsläget inom industrin stabiliserats det senaste halvåret.


Svag prisökning
Delindex för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk med 0,3 indexenheter till 50,6 i augusti. Detta är tredje gången för i år som index befinner sig i tillväxtzonen. Att priserna fortsätter att stiga, om än svagt, kan delvis bero på månadens kronförsvagning.



Index över 50 indikerar tillväxt inom industrin. Under 50 innebär en nedgång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095