23948sdkhjf

Northland i ny rekonstruktion

Northland beslutar om ny strategi och informell rekonstruktion.
Northland Resources meddelar förändring i bolagets strategi och påbörjar en informell rekonstruktion till följd av låga järnmalmspriser. Den nya strategin fokuserar på att maximera bolagets operationella flexibilitet.

Ny strategi och operationella implikationer
Northlands nya strategi är inriktad på att nå maximal flexibilitet för såväl verksamhet som kostnadsstruktur för att lättare kunna hantera det volatila världsmarknadspriset på järnmalm. Genom att i nuvarande läge fokusera verksamheten på produktion från nuvarande produktionslinje kan betydande kostnadsbesparingar göras samtidigt som malmreserverna bevaras och den långsiktiga flexibiliteten behålls.

Den nya strategin innebär att Northland kommer att färdigställa produktionslinje två, men att denna inte tas i bruk vid nuvarande prisnivåer. Då den återstående kostnaden för att färdigställa produktionslinjen är begränsad innebär detta att företagets möjlighet att utöka produktionen bibehålls till dess att marknads-förutsättningarna förbättras. Till dess ger den nya strategin Northland möjlighet till både bättre likviditet och ett minskat nyttjande av järnmalmsreserverna i perioder med lågt världsmarknadspris.

Organisationsförändringar
Som en konsekvens av den nya strategin kommer betydande förändringar i Northlands organisation att behöva genomföras. Den lägre kostnadsnivån förväntas uppnås genom organisationsförändringar och produktivitetsförbättringar i kombination med en översyn av vissa leverantörskontrakt. I detta läge är det osäkert hur Northlands anställda kommer att påverkas. Företaget har inlett en dialog med relevanta fackförbund.

Icke-bindande avsiktsförklaring
Utöver detta kommer Northland att se över och om möjligt förbättra villkoren i leveransavtalen med kunder (”off-take - agreements”). Bland annat har Northland upprättat en icke-bindande avsiktsförklaring med Mitsubishi Corporation RtM International avseende leverans av en betydande del av företagets produktion.

Betalningsinställelse och informell rekonstruktion
För att bibehålla likviditet under genomförandet av den nya strategin har Northland idag beslutat att ställa in sina betalningar till leverantörer och borgenärer. Företaget kommer att gå in i en informell rekonstruktion och samtliga borgenärer kommer att erbjudas förslag till uppgörelse.

Nuvarande marknadsförhållanden, med lågt järnmalmspris, ger inte förutsättningarna för att säkerställa en långsiktig finansieringslösning. Mot bakgrund av detta har inte företagets finansieringsprocess slutförts som planerat utan fortsätter vara ett fokusområde när den nya strategin genomförs. Viktiga intressenter, som större obligationsinnehavare och nyckelleverantörer, har indikerat sitt stöd för den nya strategin.

- Den dramatiska försvagningen av världsmarknadspriset på järnmalm har gjort att vi gör en översyn av vår strategi trots den positiva operationella utvecklingen som vi sett de senaste månaderna. Med den nya strategin som styrelsen beslutat om får Northland en mycket högre flexibilitet, som vi anser gynnar alla våra intressenter på lång sikt. Med nuvarande marknadsförutsättningar kommer vi att kunna bevara likviditeten och strategiska tillgångar, vilket möjliggör att vi kan maximera produktionen när järnmalmspriset är högre, säger Olav Fjell, ordförande i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079