23948sdkhjf

Stor tidsvinst hos Oriola med Helge Nybergs lösning

Helge Nybergs ergonomiska plockvagn har lett till stor tidsvinst samtidigt som arbetsmiljön har förbättrats.
Oriola AB är en av de ledande läkemedelsdistributörerna i Norden och östra Europa. Från att ha plockat varor efter plocklistor till små vagnar har man nu gått över till att scanna varorna och till vagnar anpassade efter verksamheten och personalens välbefinnande.

– Vi insåg att vi måste göra något nytt, berättar Jonas Helfridsson, logistikchef på Oriola AB, i ett pressmeddelande. Vi har under de senaste åren plockat efter plocklistor i pappersform till mindre vagnar. Det har tagit tid och innebär en kvalitetsbrist som är oacceptabel inom läkemedelsbranschen.

Helge Nyberg i Ulricehamn kontaktades och designade en vagn som fungerar som en byrå med utdragbara plocklådor. Vagnen är även designad så att den möjliggör en lätt styrning även om lasten är tung. Dessutom kan de anpassas i höjd och är utrustade med bland annat stege så att medarbetarna lätt ska kunna nå de högsta hyllorna

Plockare slipper att köa

– Från att ha haft personliga vagnar har vi gått över till allmänna vagnar, där det bara
är ipaden som är personlig. Det krävs en viss anpassning och förändring tar tid. Men nu vill ingen i personalen gå tillbaka till det gamla systemet, säger Jonas Helfridsson.

Konceptet bygger på Lean-programmet. En person förbereder vagnarna och en person
lastar av vagnarna. Det innebär att inga köer uppstår. Plockaren kan efter att ha lämnat av sin vagn, ta sin ipad och sin scanner och går vidare till en nyladdad vagn.

– Vi har vunnit extremt mycket tid. En person plockar i dag med de nya vagnarna nära dubbelt så mycket och felplocken har i princip eliminerats, säger Jonas Helfridsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094