23948sdkhjf

Autoliv får branschens främsta innovationspris

Utmärkelsen mottar de för bolagets nya “gröna” gasgenerator.
Autoliv har fått den amerikanska branschtidningen Automotive News innovationspris, ”the PACE Award”, för utvecklingen av den ”gröna” gasgeneratorn. Istället för att gasgeneratorn blåser upp krockkudden med pyrotekniska ämnen, används väte och syre som reagerar tillsammans inne i själva krockkudden istället för i gasgeneratorn. Detta gör att gasgeneratorn kan tillverkas i ett tunnare material för att spara vikt och kostnad. Resultatet är en gasgenerator som är tjugo procent lättare, trettio procent billigare och nästan helt utan restprodukter och bara släpper ut några droppar rent vatten då krockkudden utlöses.

Produkten har utvecklats i Sverige vid Autolivs utvecklingsavdelning i Vårgårda.

Denna nya gasgenerator innehåller ett antal innovativa lösningar. Resultatet är enligt Autolivs teknik- och forskningschef, Johan Löfvenholm, en bättre, lättare och mer miljövänlig krockkudde som räddar liv och sparar kostnader.

- Vår verksamhet inom Autoliv är helt fokuserad på att rädda liv - och vi är stolta över att få branschens finaste innovationspris, säger han i ett pressmeddelande.

Krockkudde skyddar fotgängare
Autoliv tillsammans med Volvo Car fick också priset "Partnership Winners" för fotgängarkrockkudden på Volvo V40 och XC40. Detta är den första krockkudden som sitter utanpå bilen och som skyddar fotgängare vid en eventuell krock. Vid en kollision med en fotgängare, blåses en U-formad krockkudde upp som först höjer motorhuven och sedan täcker de nedre delarna av vindrutan samt bilens vindrutestolpar för att skydda fotgängarens huvud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.142