23948sdkhjf

Höganäs satsar på energieffektivitet

ABB och iFans levererar fläktar till Höganäs som leder till både ekonomiska och miljömässiga besparingar.
Sveriges stålindustri är betydelsefull för svensk export, den sysselsätter många människor och kan bidra ännu mer till det svenska samhället, bland annat genom hållbar utveckling. Höganäs AB är världens ledande tillverkare av järn- och metallpulver och bolaget satsar nu på att investera i energieffektivitet.

- Här i Höganäs producerar vi järnpulver i bandugnar. Våra kunder pressar sedan ihop järnpulvret som används för komponenter till bland annat bilindustrin och till elmotorer. Pulvret används även för tillverkning av svetselektroder, induktorer och tillsatser i livsmedel, berättar Martin Tagesson som är projektledare på Höganäs Sweden AB, i ett pressmeddelande.

Nyinvestering eller uppgradering?
Järnpulvret produceras i bandugnar som eldas med naturgas. Fläktar ger förbränningsluft till ugnarna, men de gamla fläktarna hade remdrift och styrdes mot ett fast varvtal. I januari 2013 stod Höganäs Sweden AB inför valet att utrusta dem med frekvensomriktare, eller investera i nya fläktar. Under sommaren utvärderade Höganäs offerter och sände därefter en beställning till iFans och ABB.

- Vi behövde byta till frekvensstyrning för att få ett jämnare tryck. När vi beslutade att köpa in frekvensomriktare, valde vi att även köpa in fläktar, säger Martin Tagesson.

Valet föll på tre högtrycksfläktar av fabrikat Ferrari FE901 N4, 30 kW, att användas som tilluftsfläktar till ugnarna i Distaloyverket i Höganäs Sweden AB:s process.

- Vi hade tidigare köpt fläktar från iFans till en annan verksamhet, de var bland de effektivaste vi fann. Nu hade ABB kommit fram med en motor med värden som vi tyckte var intressanta att testa, säger Martin Tagesson.

ABB bidrog med driften tre synkrona motorer Syn RM och frekvensomriktare av modellen ACS 880.

- Ferrari i Italien har tillverkat fläktarna och testat dem tillsammans med våra motorer och frekvensomriktare. Produkterna är vanliga standardprodukter från ABB, men det är den första piloten där ACS 880 har sålts tillsammans med synkron motor, säger Johan Leveau, som är försäljningsingenjör på ABB Motorer och Drivsystem.

50-procentig energibesparing
- Höganäs har valt fläktar, motorer och styrsätt med målet att få det så energieffektivt som möjligt. Vi ser en klar förbättring. Energibesparingen med nya fläktar, nya motorer samt ny styrning är cirka 50 procent, vilket motsvarar 170 000 kWh per år. Driften blir stabilare, ljudnivån har minskat och underhållet kommer att bli enklare, sammanfattar Martin Tagesson.

Johan Leveau tror att andra kunder kan dra nytta av samma lösning:

- Kombinationen med tillverkare OEM och slutkunden är en stor fördel för alla parter. Gamla fläktar, motorer och styrning av dessa är idag enorma energitjuvar i industrin. Att fläkttillverkare och slutanvändare får upp ögonen för ny teknik och effektiv energi är bra för alla. I pappersbruk, gruvor, stålverk och annan 24/7-industri där man förbrukar mycket energi finns det enorma pengar att tjäna på det här. Energibesparing gagnar både plånböcker och miljö, även om investeringen initialt är lite dyrare. Återbetalningen är snabb i processindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094