23948sdkhjf

Förhandlingarna mellan FMV och Kockums avbryts

FMV avbryter nu försöken att beställa nästa generations ubåtar från Kockums och vänder sig istället till Saab.
Under flera år har det rått dödläge i förhandlingarna mellan Försvarets materielverk och Kockums tyska ägare ThyssenKrupp Marine Systems gällande nästa generations ubåtar. Med bakgrund i detta avbryter nu FMV förhandlingarna och har istället beställt en studie för möjligheterna att köpa ubåtar av Saab.

- Det saknas förutsättningar för att gå vidare med Thyssen Krupp och med ordern av ubåten A26. Det hade helt enkelt inte blivit långsiktigt hållbart för skattebetalarna eller för försvarsmakten, bland annat eftersom det inte finns en möjlighet att dela kostnader för ubåten och samarbeta med andra nationer, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på FMV, enligt bt.se. FMV:s avsikt är att hitta en leverantör som kan innebära en långsiktig försörjningslösning. Vi vill säkra att unik kompetens stannar i Sverige.

I ett brev till FMV föreslår ThyssenKrupp att Kockums i Karlskrona blir centrum för tillverkning av små ubåtar. De efterfrågar även tillgång till svensk teknik som försvaret hittills inte velat lämna ut. I brevet erbjuds Svenska staten även att bli delägare i Kockums.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079