23948sdkhjf

Gjuterierna ser positivt på 2014

Trots marginell nedgång under 2013 är den svenska gjuteribranschen full av framtidstro.
Produktionen av gjutgods har gått ner marginellt under det gångna året.
Samtidigt är den svenska gjuteribranschen full av framtidstro inför 2014 och 90 procent av gjuterierna tror på en förbättrad eller oförändrad orderingång.

Exporten ökar och flera stora satsningar görs för att stötta de små företagen i sina exportsatsningar. Branschen står väl rustad för en uppgång, säger Mats Holmgren, VD för branschorganisationen Svenska gjuteriföreningen, i en kommentar till föreningens senast branschrapport.


Järngjuterierna tror på ökad orderingång
Rapporten visar bland annat att nio av tio gjuterier tror att orderingången kommer att vara oförändrad eller förbättras. Störst är optimismen hos järngjuterierna, som också står för en klar majoritet av den svenska gjutgodsproduktionen. Bland dem tror 40 procent att orderingången kommer att öka det närmsta kvartalet.
I undersökningen säger dessutom mer än vart tionde gjuteri att de räknar med att nyanställa.

Rapporten visar också att den totala svenska gjutgodsproduktionen var 284 000 ton under förra året. Det är en marginell nedgång jämfört med 2012 då produktionen låg på 287 000 ton.
Produktionen i järn har ökat något medan den har minskat för stål och för övriga metallslag.

Satsningar och investeringar
De nära 300 000 ton gjutna komponenterna används i allt från möbler till vindkraftsverk och fordon. Branschen står dessutom inför en intressant framtid då flera större forsknings‐ och innovationsstrategier har godkänts under 2013, bland annat med inriktningar mot metalliska material och lättvikt.


– Svenska gjuteriindustri är i absolut världsklass med företag som Volvo, Scania, SKF, Sandvik och Husqvarna. Flera svenska gjuterier har under 2013 investerat i nya smältverk för att kunna utöka kapaciteten och effektivisera energianvändningen.

Dessutom har stora satsningar genomförts inom forskning och utveckling i samverkan med industriforskningsinstitutet Swerea SWECAST AB och Tekniska Högskolan i Jönköping, säger Mats Holmgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078