23948sdkhjf

Försiktig optimism för rostfritt stål

Enligt Damstahls marknadsrapport för rostfritt stål finns positiva signaler som leder till försiktig optimism.
Med ett tufft 2013 som utgångspunkt är det lång väg till den nivå marknaden befann sig på innan krisen. Förväntningar om såväl stigande baspriser som legeringstillägg ger dock grogrund för en viss optimism i marknaden, där man nu också kan se en viss ökning av efterfrågan, skriver Damstahl i sin marknadsrapport.

Efterfrågan
En "dynamisk" start på det nya året gör de europeiska producenterna av rostfritt stål allt mer optimistiska för en måttlig återhämtning på marknaden 2014. Efter ett dystert HY2/13 räknar branschen med stigande efterfrågan från slutförbrukare under kommande månader.

Producenter
Omstruktureringen av den rostfria stålindustrin upplevde ett stort bakslag när Outokumpu meddelade att man tvingades återlämna AST till den tidigare ägaren ThyssenKrupp. Europeiska verk kämpar med sina kassaflöden, detta förblir en viktig fråga de kommande månaderna, men pågående omstruktureringsprogram ska bidra till att förbättra vinstsituationen.

Grossister
För både långa och platta produkter drabbades grossisterna av fallande priser och marginaler under 2013. Många minskade både personalstyrka och lagernivåer, särskilt i HY2/13.

Slutförbrukare
Bygg och anläggning: Efter ett deprimerande 2013 (-2,7 % i Västeuropa och -7.7 % i Östeuropa) förväntas en måttlig tillväxt på +0,9 % 2014 (Euroconstruct). Då rostfritt stål alltmer blir det föredragna materialvalet inom arkitekt- och byggsektorn är en marknadstillväxt på 3-4 % i Europa realistiskt under 2014, och en ännu högre tillväxt förutspås för 2015.

Processindustri: VDMA förväntar sig en betydande tillväxt (+3 %) för sektorn och en rekordsysselsättning 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078