23948sdkhjf

Vattenfall säljer elnätet till Hamburg

Staden köper nu majoriteten i elnätsbolag av Vattenfall.
Vattenfall säljer sin majoritetsandel i elnätsbolaget ”Stromnetz Hamburg GmbH” till staden Hamburg. Staden har en option att även köpa fjärrvärmenätet år 2019. Idag äger Vattenfall 74,9 procent och staden Hamburg 25,1 procent av både el- och fjärrvärmenäten i Hamburg.

- Uppgörelsen är rimlig för samtliga parter och skapar samtidigt en grund för ett fortsatt bra samarbete med staden Hamburg. Tillsammans kan vi säkerställa en säker drift och framtidsinriktad utveckling av stadens energiförsörjning, säger Tuomo Hatakka, chef för region Kontinentaleuropa/ Storbritannien i Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Enligt överenskommelsen, som ännu ska godkännas av Hamburgs senat och styrelsen i Vattenfall, har värdet för hela elnätsbolaget preliminärt fastställts till 550 MEUR.

Fortsatt närvaro
Förutom ”Stromnetz Hamburg GmbH” omfattar affärsuppgörelsen även trafikanläggningsbolaget ”Vattenfall Europe Verkehrsanlagen GmbH”, mätarbolaget ”Vattenfall Europe Metering GmbH” och nätservicebolaget ”Vattenfall Europe Netzservice GmbH”.

- Vi tycker att det är tråkigt att behöva sälja elnätsverksamheten, men kommer även framöver att ha en omfattande verksamhet i regionen och fortsätta utveckla vårt partnerskap med staden Hamburg, säger Tuomo Hatakka. Förutom fjärrvärmeverksamheten har vi idag mer än 750 000 el- och gaskunder i staden. Vi har också elproduktion, tradingverksamhet och viktiga kompetenscenter för den tyska vindkraften, elbilar och distribuerad elproduktion. Vi har dessutom många anställda som arbetar med avvecklingen av våra kärnkraftverk utanför Hamburg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125