23948sdkhjf

Ökad orderingång

Industrins orderingång ökade i november med 2,9 procent jämfört med oktober, i säsongrensade tal. Vid en jämförelse mellan november i år och motsvarande månad föregående år var dock utvecklingen negativ med en nedgång på 1,4 procent, i kalenderkorrigerade tal.
Bland industrins delbranscher var det jämnt fördelat mellan positiva och negativa utvecklingar, enligt rapport från Statistiska centralbyrån. Bland delbranscher med positiv utveckling var det framförallt annan transportmedelsindustri, industrin för petroleumprodukter och elektronikvaruindustrin som stack ut. Störst nedgång redovisades i övrig maskinindustri. Under den senaste tremånadersperioden, september-november, var utvecklingen för den totala industrin negativ med en nedgång på 3,0 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, juni-augusti.

Uppåt för både export- och inhemsk marknad
Både hemma- och exportmarknaden visade positiva månadsutvecklingar med uppgångar på 1,5 respektive 3,8 procent. Hemma- och exportmarknadens tremånadersjämförelser var negativa med nedgångar på 2,1 procent respektive 3,6 procent.

Årsbasis visar nedgång
På årsbasis minskade orderingången i november med 1,4 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. För hemmamarknaden visade motsvarande jämförelse en nedgång på 1,0 procent medan exportmarknaden minskade med 1,6 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078